Dräktighetsscanning av tackor
Nu startar jag, Anna Andersson, upp verksamhet inom dräktighetsscanning av tackor med fokus främst på den gotländska marknaden. Jag har över 20 års erfarenhet av ultraljudsundersökning på människa genom min utbildning och yrke som legitimerad Biomedicinsk analytiker inom klinisk fysiologi. Skillnaden mot att ultraljudsundersöka får är inte så stor förutom att "patienten" kanske är lite mer rörlig och svår att säga till.
Jag har tidigare haft möjligheten att praktisera när Carl Williams besökt ön och har också fått stöd av Carl i val av utrustning och arbetssätt. Carl har ju en enorm erfarenhet och hastighet som det kommer ta tid att bygga upp men man måste ju börja för att komma nånstans.
Jag vill att besöket hos dig som lammbonde skapar ett värde både före, under och efter mitt besök. Genom att jag inför besöket är tydlig med vilka förberedelser som krävs kommer mitt arbete förenklas och resultatet bli bättre. Under besöket behövs vi hjälpas åt med pådrivning och uppmärkning av scannat resultat. Resultatet av besöket ska sedan förhoppningsvis leda till en bra djurhållning och kostnadseffektiv utfodring inför den kommande lamningen.
Bokningsförfrågan
Boka din scanning i god tid genom att kontakta mig på
mail: [email protected] eller på sms/telefon: 076-9499047.
Ange följande information
- Gården namn och fakturauppgifter
- Antal tackor
- Tidpunkt för bagge släpptes och när baggen togs bort. Scanningen bör ske ca 50-80 dagar in i dräktigheten för säkrast resultat.
Efter din bokningsförfrågan så återkommer jag till dig med förslag på datum och tid.
Inför besöket
- Ta bort fodret från tackorna som ska scannas ca 12 timmar innan besöket. Ta också gärna bort vattnet. Är våmmen fylld med foder och vatten blir undersökningen betydligt tyngre att utföra, men framförallt blir resultatet sämre då det är svårare att få bra bild.
- Samla ihop gruppen som ska scannas i god tid innan besöket.
- Förbered en drivgång som min bur kan kopplas ihop med.
Vid besöket
- Vatten behövs till min utrustning, ca 10l. Gärna ljummet så blir det behagligare för tackan.
- Medhjälpare som driver fram djuren.
- Resultatet kan sparas genom att djuret märks med färg, se i så fall till att ha en medhjälpare på plats med märkfärg. (Många märker 1-dräktiga med en färg, trillingar och fler med en färg och tvillingar omärkta. Vill man ha system där man även märker ut tid för födsel kan ett sätt vara att man sätter färgkoden fram vid huvudet eller på rumpan, beroende på om de skall ha tidigt eller sent på säsongen. Då måste även tvillingar sprayas. Det viktigaste är att det inte blir för mycket för en själv att hålla ordning på.)
- Om tackan har digitalt öronmärke kan resultatet sparas digitalt. Jag scannar i så fall öronmärket med en eid-läsare och matar in antal foster och tid in i dräktigheten. Den insamlade informationen mailar jag sen till dig som djurägare efter besöket.
- Sortera tackorna efter besöket
- Vattenslang och sopborste behöver finnas nära tillhands efter undersökningen för rengöring av buren.
Smittspridning
I samråd med veterinärer har jag tagit fram en hygienrutin för min utrustning och mig själv.
- Kläder byts och stövlar tvättas och desinficeras med virkon S mellan varje gård.
- Scanningbur, stol och bord sopas och spolas av på varje gård. Däreftertvättas den med Virkon S för får.
- Ultraljudsutrustningen torkas av och spritas.
Prisbild
- Riktpris per scannad tacka: 25 kr
- Framkörning inom Gotlands län inklusive förbrukningsmateriel och desinficering av utrustning: 1200 kr
- Minsta kostnad för ett besök oavsett storlek på besättning: 2000 kr (inkluderar framkörning och scanning)
- För större besättningar (>200 tackor) är jag beredd att teckna avtal där vi kommer överens om antal besök under året, behov av information, eventuell rabatt mm.
Moms tillkommer på ovanstående priser.
Fördelar med scanning
- Sortering och gruppering utifrån antalet foster - optimera fodring
- Obetäckta kan betäckas igen i ny betäckningsgrupp
- Beställ rätt mängd öronmärken
- Vid lamningen vet du hur många lamm som skall födas - underlättar förberedelser och vid behov förenklar adoptioner
Utrustning
Jag har valt att införskaffa samma ultraljudsutrustning som de allra flesta scannare, inklusive Carl, använder. Det är en Oviscan 6 - en specialanpassad utrustning för ändamålet som också är lite mer robust än traditionella ultraljudsapparater som tex används av veterinärer. Utrustning går på batteri och kräver därför ingen elanslutning. Den använder också vatten som kontaktmedel istället för gel vilket är positivt då inget kladd blir kvar på djuret.
Som scanningsbur har jag valt Venos nyframtagna bur som är enkel att transportera och ansluta till olika typer av grindsystem.
